Holopathie & Voeding

Holopathie & Voeding

In onze huidige, gejaagde manier van leven, kiezen we niet altijd bewust voor de voeding die we dagelijks eten. We hebben vaak een druk sociaal leven, hoge werkdruk en eten steeds meer geïndustrialiseerde voeding. Onze voedingsmiddelen worden ook steeds meer (genetisch) gemanipuleerd, besproeid, bestraald, … waardoor een gewas zijn normale resistentie niet meer heeft en een voedingsmiddel niet meer zijn normale levende structuur. Bovendien eten we ook steeds meer voedingsmiddelen buiten het normale seizoen ( zoals tomaten in de winter ) alsook niet streekeigen voedingsstoffen. Voor voedsel afkomstig uit andere werelddelen, zoals exotische vruchten, kruiden, gerechten … heeft ons lichaam meestal tolerantie opgebouwd.

Als naturopaat kom ik de laatste tijd dan ook meer en meer mensen tegen met lichamelijke en zelfs ook geestelijke klachten waarvan men de oorzaak in de klassieke geneeskunde niet altijd vindt. De klachten zijn niet altijd aantoonbaar in bloedresultaten. Daarom gaan complementaire artsen en/of therapeuten dikwijls kijken naar de voedingsgewoonten van die mensen. Heel vaak zijn mensen intolerant aan verschillende voedingsstoffen die hun klachten verklaren, zonder het zelf te weten. Dat gaat van glutenintoleranties en tarwe-intoleranties tot lactose-intoleranties en nog veel meer.

Wat is een voedselintolerantie? 

Er is een groot verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie. Een voedselallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem. Het lichaam beschouwt één of andere stof, ‘ allergeen’ genaamd als vijand en maakt hier antistoffen tegen aan. Dat kan zich uiten onder de vorm van jeuk, eczeem, rode vlekken, opzwellen en zelfs in shock gaan. Bij een voedselintolerantie is het niet het afweersysteem dat de oorzaak is van de problemen, maar wel bepaalde stoffen in een voedingsmiddel zelf. Het kan ook zijn dat je intolerant bent aan iets dat aan het voedingsmiddel is toegevoegd. Soms heeft men geen voelbare klachten als de hoeveelheid van dat bepaald voedingsmiddel miniem is. Het is pas als men er grotere hoeveelheden van eet, of de stof frequenter gaat eten, dat de klachten optreden. 

De voornaamste mogelijke symptomen bij lactose-intolerantie: 

 – maagproblemen;
 – last van buikopzettingen, buikpijn en buikkrampen;
 – overgeven, constipatie en diarree;
 – chronische vermoeidheid en depressiviteit;
 – problemen met de luchtwegen. 

De voornaamste mogelijke symptomen bij glutenintolerantie :

 – gewichtsverlies- en energieverlies (door vermindering van essentiële voedingsstoffen);
 – diarree, buikkrampen, bloedarmoede;
 – bij kinderen: spijsverteringsstoornissen en een moeilijke groei. 

De voornaamste mogelijke symptomen bij suikerintolerantie :

 – bewustzijnsdalingen, duizeligheid, stemmingswisselingen, huilbuien, woede-aanvallen, prikkelbaarheid, zenuwachtigheid;
 – chronische vermoeidheid, concentratiestoornissen, gedragsstoornissen, depressies;
 – eetbuien, van weinig eten toch steeds weer de neiging zwaar te worden, hang naar zoet, gapen;
 – hoofdpijn, initiatiefloos, malaise, nachtmerries, transpireren, trillerigheid. 

Hoe weet je of jij ook intoleranties hebt? 

Je laat eenvoudig een Quint-analyse doen en na 1,5 uur weet je welke voedingsstoffen je beter kunt vermijden. De analyse is pijnloos, verloopt al zittend en kan toegepast worden op elke leeftijd. Dat geldt voor zowel baby’s, peuters en kleuters als volwassenen. Baby’s en peuters tot 6 jaar zitten op de schoot van mama of papa. Na de analyse bespreken we het resultaat en geef ik je advies over mogelijke alternatieven voor je voedingsstijl. Niet getreurd, er zijn schitterende alternatieven voor zo goed als elke intolerantie.

Begin aan een nieuw energierijk leven en eet alleen nog de juiste voeding die voor jou goed is!

Verloop van de orthomoleculaire analyse

Tijdens de analyse zit je ontspannen tussen een magneetveld dmv een headphone of tussen de statieven en laat je de electro-magnetische trillingen van de te testen voeding of orgaanblokkades op uw lichaam inwerken. Een orthomoleculaire analyse duurt gemiddeld 1 à 1,5 uur. Na de meting bespreek ik met jou waar jouw blokkades, tekorten of intoleranties zitten. De analyse kan gebeuren bij zowel baby’s, kleuters, kinderen als volwassenen. Afhankelijk van je klachten zal ik bepalen welke analyse het meest dringend is bij jou.

Of… we meten eerst alleen lichamelijke verstoringen en tekorten. Of het kan zijn dat ik tijdens de orthomoleculaire therapie eerst bij jou ga kijken naar alle voeding. Dit hangt af van jouw klachten en de anamnese die ik eerst afneem tijdens je orthomoleculaire therapie sessie. Na de sessie geef ik jou advies. Mocht er nood zijn aan bepaalde supplementen, die je lichaam op dat moment nodig heeft, ga ik deze ook toelichten. 

Quint apparaat voor orthomoleculair therapeut